Hunebed D10 bij Gasteren  Hunebed D10 bij Gasteren

26 Geschreven in Augustus 2022


Je vind hunebed D10 aan de Oudemolenseweg in Gasteren  (Zie OpenStreetMap.org).  Je kan vlakbij de ingang van het natuurgebied parkeren waarna het een klein stukje lopen is naar hunebed D10.Hunebed D10 is ruim 6½ meter lang en ruim 3 meter breed. Oorspronkelijk had het hunebed 7 zijstenen waarop 4 dekstenen lagen, doch er zijn in de loop der tijden 2 dekstenen verdwenen. De oudste beschrijving van dit hunebed dateert uit het begin van de 16de eeuw, toen het hunebed nog drie dekstenen had, na die tijd is er dus nog een deksteen verdwenen.
Hunebed D10 is meerdere malen gerestaureerd, waarbij tijdens herstelwerkzaamheden in de tweede helft van de negentiende eeuw enkele stenen verplaatst lijken te zijn. Tijdens restau­ra­tie­werk­zaam­heden in 1952 constateerde men dat men in het verleden flink heeft gegraven in en naast het hunebed.   (Bronnen: Clerinx Blz.207-210v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.169Gommer Blz.50v.d.Sanden Blz.37Westmaas Blz.40-41Hunebedden.nlHunebeddeninfo.nl  en  Wikipedia).

Krachtplaats
Woensdag 17 Augustus 2022 ben ik naar Gasteren geweest en heb ik hunebed D10 bezocht. Het hunebed ligt heel mooi in een natuurgebied. Wel vlakbij een ingang dus er komen wel regelmatig wandelaars langs. Ik ben hier eerst even wezen wandelen om van de natuur te genieten, de omgeving op me in te laten werken en om foto's te nemen. Daarna ben ik weer terug gelopen naar de auto om de foto camera terug te brengen en de wichelroedes te halen. De wichelroedes wezen als snel in de richting van het hunebed. Uit de reactie van de wichelroede haal ik dat het hunebed op een sterk krachtcentrum ligt. De wichelroede reageerde bij de beidde kopse kanten, het hunebed staat blijkbaar op een energiebaan. De energie voelde hier goed, een fijne plaats voor een meditatie!

Martin Roek