Het verdwenen hunebed bij Steenwijk, Overijssel  Het verdwenen hunebed bij Steenwijk

92 Geschreven in Augustus 2022     


De locatie van hunebed O1 was op landgoed De Eese in Steenwijkerland  (Zie OpenStreetMap.org).

Wanneer je met de auto komt kan je deze het best parkeren bij de Van Karnebeeklaan 7a in Eese. Dichterbij kom je niet met de auto, de afstand is verder goed te lopen of te fietsen. Je gaat verder de Van Karnebeeklaan in, auto's zijn hier niet toegestaan. Op een gegeven moment wil je rechtdoor, doch dat is prive terrein, je volgt hier de wegwijzers rechtsaf. Wanneer je bij een zijweg aankomt houd je links, je blijft eigenlijk gewoon het pad volgen totdat je bij een vijfsprong komt. Je mag bij de vijfsprong niet linksaf; prive terrein. Je vervolgt je weg rechtdoor. Vrij snel zie je een splitsing, je neemt hier het rechter bospaadje. Nog voor er een bocht in de weg komt zie je links een open plek tussen de begroeiing, daar bevindt zich een vage heuvel; hier bevondt zich in 1781 nog een hunebed, waarvan in 1918 geen spoor meer te vinden was...Prof. van Giffen heeft in 1918 de lokatie van het verdwenen hunebed O1 onderzocht. Hij had moeite om naar aanleiding van het onderzoek een beeld te vormen van de omvang van dit hunebed, doch men neemt aan dat het hunebed 6 of 7 paar zijstenen had en ongeveer 15 meter lang was. In 1985 deed de archeoloog J.N. Lanting hier onderzoek waarbij hij sporen vondt die een steenkrans rondom het hunebed suggereerden. Wat er heden nog van hunebed O1 resteert zijn delen van de oor­spron­ke­lijke dekheuvel. Het in en bij dit hunebed gevonden aardewerk dateert uit de periode van 3250 tot 2850 voor het begin van onze jaartelling.  (Zie: v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.199Gommer Blz.130Academia.eduHunebeddeninfo.nlMegalithic.co.uk  en Wikipedia).

Krachtplaats
Donderdag 18 Augustus 2022 ben ik naar Steenwijk geweest en heb ik de lokatie bezocht waar een paar honderd jaar geleden nog een hunebed gestaan heeft.
Ik was hier de avond ervoor rond 17:30 uur al aangekomen, ik ben eerst naar m'n B&B gegaan, vervolgens iets gegeten en toen nog even in de omgeving rondgefietst op zoek naar de lokatie van het hunebed. Woensdag kon ik deze niet vinden doch Donderdag wist ik waar ik nog zou kunnen kijken en daar vondt ik dan de lokatie waar vroeger hunebed O1 gestaan heeft, precies waar OpenStreetMap deze aangeeft. Ik loop dan eerst altijd even rond en maak foto's, zodoende stem ik me af op de sfeer en de energie van de lokatie. Met de wichelroede kijk ik dan verder of ik duidelijker kan bepalen waar het krachtcentrum zich bevindt (of dat er uberhaubt wel of geen krachtcentrum is). Hier twijfelde ik van te voren al enigsinds, doch de wichelroede gaf hier wel degelijk een kracht­centrum aan. Vanaf het pad wees de wichelroede in de richting van het heuveltje en aan de richting van het heuveltje te zien reageerde de wichelroede op de beidde kopse kanten van het langwerpige heuveltje. Een mooie, afgelegen, rustige lokatie voor een meditatie!

Martin Roek