Hunebed D32 bij Odoorn  Hunebed D32 bij Odoorn

21 Geschreven in Juni 2022     


Je vind hunebed D32 aan de Borgerderweg tussen nummer 5 & 7 in Odoorn  (Zie OpenStreetMap.org)

Hunebed D32 is ruim 7½ meter lang en 3 meter breedt en ziet er indrukwekkend uit. Het hunebed ligt op een klein heuveltje hoger dan de omgeving, doch is door de bomen en struiken niet vanaf een afstandje te zien. Tijdens archeologisch onderzoek door van Giffen in 1958 vond men voor de ingang een kuil waarin twee oude complete trechterbekers gevonden werden, die hier mogelijk tijdens een ritueel geofferd werden. Tevens vond men in de kuil voor de ingang verbrand vuursteen, dat door het te verbranden onbruikbaar was geworden. Dit gebruik komen we ook tegen bij hunebedden in Zweden, een doelbewuste rituele handeling waarin deze vuurstenen werktuigen geofferd werden.
 (Bronnen: Clerinx Blz.224-225v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.181Gommer Blz.96v.d.Sanden Blz.64Westmaas Blz.84Hunebedden.nl D32Hunebeddeninfo.nl D32  en  Wikipedia D32).Krachtplaats
Woensdag 8 Juni 2022 ben ik naar Odoorn geweest om hunebed D32 te bezoeken. Het hunebed staat goed aangegeven met een bordje, dat je een smal zandpad op stuurt tussen de nummers 5 en 7 aan de Borgerderweg aan de noordkant van Odoorn. Het hunebed ligt verscholen in een mooi, klein stukje groen waar je alleen komt als je dit hunebed wilt bezoeken. Via een smal bospaadje kom je op een open plek waar het hunebed ligt. Ik heb de omgeving op me in laten werken en heb enkele foto's gemaakt, waarna ik de wichelroede ter hand nam. Deze reageerde bij de beide kopse kanten en het sterkst aan de kant bij het grootste deksteen. Bij dit hunebed heb je alle privacy voor een meditatie en/of een ritueel. Er staat hier geen bankje dus wanneer je hier even rustig wilt zitten neem dan een dekentje of een stoeltje mee.

Martin Roek