Hunebed D36 en D37 bij Valthe  Hunebed D36 en D37 bij Valthe

102 Geschreven in Juni 2022     


Je vind Hunebed D36 en D37 aan de Hunebedweg in Valthe  (Zie  OpenStreetMap.org).

Er is over deze twee hunebedden niet zoveel bekend omdat ze nooit wetenschappelijk onderzocht zijn. Op ongeveer 100 meter afstand van deze hunebedden zou een nederzetting van de Trechterbekercultuur geweest zijn; het volk dat de hunebedden gebouwd heeft. In 2012 heeft men per abuis een strook grond langs de hunebedden opgegraven, men vondt toen zo'n 133 aardenwerk scherven van de Trechterbekercultuur. De reden waarom dit aardewerk langs het hunebed lag is reden voor speculaties: heeft men het hunebed ooit geplunderd op zoek naar kostbaarheden? Of geruimd om plaats te maken voor nieuwe begravenissen?
Naast informatie over de omgeving is dit wat ik aan wetenswaardigheden over deze hunebedden in onderstaande boeken heb kunnen vinden. Alleen Clerinx weet zoals gebruikelijk meer over deze hunebedden te vertellen. Vlak voor de ingang van de hunebedden zijn brokstukken van verbrande vuurstenen bijlen gevonden, deze worden getoond in een kort filmpje op Hunebeddeninfo.nl. De vuurstenen bijlen kunnen hier zijn geofferd tijdens een begrafenis of later bij het herdenken danwel raadplegen van de voorouders en/of natuurgeesten (waaronder de Goden).
 (Bronnen: Clerinx Blz.227v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.182-183Gommer Blz.102-104v.d.Sanden Blz.68-69Westmaas Blz.86-87Hunebedden.nlHunebeddeninfo.nlResearchgate.net  en  Wikipedia Hunebed D36 / D37).



Krachtplaatsen
Woensdag 8 Juni 2022 ben ik wederom naar Valthe geweest om deze twee hunebedden te bezoeken. Ze liggen wat afgelegen tussen de bomen op een veldje langs een onverharde weg, lekker rustig in een mooie omgeving. Nadat ik hier rondgelopen had en foto's had gemaakt, was het tijd om met de wichelroede rond te gaan lopen. Bij hunebed D36, dat helemaal achteraan ligt, reageerde de wichelroede alleen bij de kopse kant bij de steen die aan de kant van hunebed D37 lag. Ook de eik die vlakbij deze kopsteen vormde een deel van dit krachtcentrum aan de kopse kant van hunebed D36. Bij hunebed D37 reageerde de wichelroede bij het midden van het hunebed, bij de middelste steen bij de eik die hier vlaknaast stond. Ook deze boom vormde een onlosmakelijk onderdeel van het krachtcentrum bij het midden van hunebed D37. Beide hunebedden liggen in een mooi natuurgebied, een fijne plek voor een meditatie en/of een ritueel!

Martin Roek