Hunebed G1 bij Noordlaren, Groningen  Hunebed G1 bij Noordlaren, Groningen

79 Geschreven in April 2022     


Je vind het enige Groningense hunebed dat nog op de oorspronkelijke plaats staat aan de Weg langs het Hunebed in Noordlaren  (Zie OpenStreetMap.org).
Op ongeveer een kwartiertje á twintig minuten lopen vind je het Hunebed D3 en D4 in Midlaren, net over de procinciegrens in Drenthe.

Dit Groningse hunebed is in 1957 onderzocht waarbij men o.a. restanten van totaal 150 potten vond. Bijzonder was de vondst van wat mogelijk twee overleden kinderen waren die begraven waren vlak voor de ingang van het hunebed. Dit soort 'vlakgraven' kwamen rond de tijd van de hunebedden vaker voor. Hierbij worden dan één of twee personen in een kuil bijgezet en de meesten dateren uit de laatste fase van de Trechterbekercultuur. Waarom de één apart buiten het hunebed werd begraven, en de ander binnen het hunebed, is onbekend en zal ongetwijfeld status gerelateerd zijn.
Dit Groningse hunebed staat anders gericht dan de hunebedden in Drenthe, die oost-west gericht staan. Het Groningse hunebed staat noord-zuid gericht en heeft een zij-ingang aan de westkant, het grootste deel van de hunebedden in Drenthe heeft de zij-ingang aan de zuidkant.
Mogelijk dat de stand van de zon, de maan en bepaalde sterren hier een rol in spelen.
Tegenwoordig is er nog maar zo'n 40% van het Groningse hunebed aanwezig, de rest is al deels in de 12de en in de 15de eeuw verdwenen. In één van de dekstenen zijn ook boorgaten aangetroffen die gebruikt werden voor explosieven om de steen op te blazen. In de 19de eeuw zijn veel hunebedden opgeblazen om als grondstof te dienen voor bouwprojecten, doch dat is in het begin van de 19de eeuw voor dit hunebed op het nippertje voorkomen.
Na het archeologische onderzoek in 1957 werd de oorspronkelijke omvang van het hunebed met afgietsels in de grond aangegeven. Pas in 1991 werd dit hunebed een Rijksmonument.
 (Bronnen: Clerinx Blz.239v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.70, 143, 164Klok Blz.84-86v.d.Sanden Blz.90-91Westmaas Blz.14-15Expo-Oer.nlPDF op hunebeddeninfo.nlHunebedNieuwscafe.nlMainzerbeobachter.comRijksmonumenten.nl  en  Wikipedia).Krachtplaats
Ik heb dit hunebed in Groningen tweemaal bezocht, eerst op Dinsdag 12 April 2022.
Dit hunebed ligt prachtig mooi midden in de natuur, beschut in een begroeit stukje bij open velden. Hoewel het hunebed geschonden is; er is nog maar zo'n 40% van over, was deze indrukwekkend. Zoals gebruikelijk loop ik eerst altijd even een beetje rond om de omgeving op me in te laten werken, en neem ik meteen ook wat foto's. Vervolgens ga ik dan met de wichelroede rondlopen, die aangaf dat het hunebed op een krachtplaats staat. Hoewel ik wel kon zie aan welke kant het zijportaal gezeten moet hebben, reageerde de wichelroede bij de grote deksteen en was de reactie niet sterker of zwakker bij een van de zijkanten. Wellicht omdat een groot deel van het hunebed ontbreekt en de stenen op de grond later hier neergelegd zijn om de omvang van het oude hunebed aan te geven. Een dag later ben ik nogmaals naar dit hunebed geweest voor een meditatie. Ik eer dan eerst de voorouders en natuurspirits met een offertje, waarna ik hier een meditatie deed. De sfeer was sereen tijdens m'n meditatie en ik voelde de energie van deze plaats.
Een geweldige plek voor een ritueel en meditatie!

Martin Roek