Hunebed D15 bij Loon  Hunebed D15 bij Loon

23 Geschreven in Juni 2022     


Je vind Hunebed D15 bij de Heirweg in Loon  (Zie  OpenStreetMap.org)Dit schijnt het enige hunebed te zijn dat vanuit de trein te zien is. Op de foto hierboven de sprinter tussen Groningen en Assen. Het hunebed is zo'n negen en een halve meter lang en ruim drieëneenhalve meter breedt. Tijdens 'restauratie' werkzaamheden in 1870 is in het verleden de dekheuvel afgegraven. Het hunebed heeft nog wel een bijna volledig aantal kransstenen (18 van de 23), die ooit aan de rand van de heuvelvoet lagen. Het hunebed mist slechts één van de vijf dekstenen; de middelste. Bij illegale graverijen vond men in 1974 twee klokbekers en een stuk koper van 3,5 bij 4,5 centimeter, die later in de collectie van het Drents Museum terecht zijn gekomen. Even verderop ten noorden van het hunebed ligt een meertje, ontstaan met het einde van de IJstijd door een pingoruïne.   (Bronnen: Clerinx Blz.215v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.171Gommer Blz.64-65v.d.Sanden Blz.44Westmaas Blz.52-53Hunebedden.nl D15  en  Wikipedia D15).

Krachtplaatsen
Cois Geysen beschrijft dat hij bij hunebed D15 een verhoogde radioactieve achtergrondstraling gemeten had; 628 becquerel. De achtergrondstraling ligt volgens Geysen in Nederland gemiddeld zo tussen de 35 en 50 becquerel, wat de achtergrondstraling bij hunebed D15 ruim 12 maal zo hoog maakt dan de gemiddelde achtergrondstraling. De achtergrondstraling van 628 Bq bij het hunebed lijkt hoog, doch dat valt erg mee; in het menselijk lichaam is deze normaal gesproken 120 Bq per kilogram!  (Zie: Achtergrondstraling  en  Geysen Blz.138).

Dinsdag 7 Juni 2022 ben naar Loon geweest om dit hunebed te bezoeken. Al vanaf grote afstand trok het hunebed mijn aandacht. Toen ik bij de geweldige hunebed aankwam op m'n fietsje was ik meteen al onder de indruk van dit geweldig mooie hunebed. Ik ben eerst gaan rondlopen om foto's te maken en de omgeving op me in te laten werken. Vervolgende liep ik rond met de wichelroede, die sterk reageerde in het verlengde van de beidde kopse kanten en de wichelroede gaf ook een reactie bij het portaal van het hunebed. Ook volgens Henk Ganzeboom en Wigholt Vleer ligt dit hunebed op een sterke krachtplaats. Wigholt Vleer beschrijft dat men bij dit hunebed in het verleden vreemde lichten had waargenomen. Het hunebed ligt wat afgelegen bij een redelijk besloten stukje groen waar je even lekker kan zitten voor een meditatie of een ritueel!  (Zie ook: Ganzeboom Blz.75-81  en  Vleer Blz.120).

Martin Roek