Hunebed D16 bij Balloo  Hunebed D16 bij Balloo

102 Geschreven in Juni 2022     


Je vind de Hunebed D16 aan de Lienstukkenweg in het dorpje Balloo  (Zie  OpenStreetMap.org)

Onderzoek naar de stenen van dit hunebed plaatst de herkomst van de stenen in Midden- en Zuidwest Zweden, hierheen gevoerd door het ijs gedurende de één na laatste IJstijd zo'n 150.000 jaar geleden. Tussen 3500 en 3000 voor het begin van onze jaartelling heeft men deze stenen gebruikt om er hunebedden van te bouwen. Het hunebed bij Balloo is indrukwekkend, 15,6 meter lang en bijna 4 meter breedt en met alle dekstenen nog aanwezig. Alleen van de steenkrans rondom de dekheuvel zijn nog maar enkele stenen over. In 1918 constateerde Van Giffen dat alle negen dekstenen van de draagstenen waren gegleden. In 1978 is het hunebed gerestaureerd en heeft men de dekstenen weer op hun oorspronkelijke plaats gelegd. Het hunebed ligt wat afgelegen in een mooi natuurgebied en is alleen bereikbaar via zandwegen waar geen auto's mogen komen.
 (Bronnen: Clerinx Blz.215v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.172Gommer Blz.62-63v.d.Sanden Blz.45Westmaas Blz.54-55Hunebedden.nl D16Hunebeddeninfo.nl D16  en  Wikipedia D16).



Krachtplaatsen
Cois Geysen beschrijft dat hij bij hunebed D16 een verhoogde radioactieve achtergrondstraling gemeten had; 487 becquerel. De achtergrondstraling ligt volgens Geysen in Nederland gemiddeld zo tussen de 35 en 50 becquerel. De achtergrondstraling van 487 Bq bij het hunebed lijkt hoog, doch dat valt erg mee; in het menselijk lichaam is deze normaal gesproken 120 Bq per kilogram!
 (Zie: Achtergrondstraling  en  Geysen Blz.138).

Dinsdag 7 Juni 2022 ben ik naar Balloo geweest om dit hunebed te bezoeken. Ook dit hunebed trok al van enige afstand mijn aandacht. Het ligt in een mooi natuurgebied en is alleen via zandweggentjes te bereiken (auto's niet toegestaan). Eenmaal bij het hunebed aangekomen ben ik eerst rond het hunebed gelopen om foto's te maken en de omgeving op me in te laten werken. Vervolgens ben ik met de wichelroede gaan rondlopen, die vreemd genoeg alleen reageerde op de kopse kant aan de kant van de weg en het infobord, verder nergens. Het hunebed ligt in een mooi natuurgebied waar je rustig even bij kan gaan zitten voor een meditie en/of een ritueel!

Martin Roek