Hunebed D3 en D4 bij Midlaren  Hunebed D3 en D4 bij Midlaren

104 Geschreven in April 2022     


Je vind Hunebed D3 en D4 bij de Schutsweg 40 / 42 in Midlaren  (Zie  OpenStreetMap.org).
Op ongeveer een kwartiertje á twintig minuten lopen vind je net over de provinciegrens het Groningse Hunebed in Noordlaren.

In het verleden werden deze twee hunebedden wel eens voor één hunebed aangezien. Het is dan ook uniek dat twee hunebedden zo dicht bij elkaar in elkaars verlengde liggen. Deze hunebedden worden ook wel de 'hunenborg' genoemd. Pas in 2003 werden deze hunebedden Rijksmonumenten.
Zoals op de foto's goed te zien is, ligt geen enkele deksteen meer op z'n oorspronkelijke plaats op de draagstenen. De hunebedden D3 en D4 zijn nooit gerestaureerd. Archeologisch onderzoek rondom deze hunebedden bracht naast de hunnebedden een ondersteboven begraven nog praktisch geheel intakte pot aan het licht (onder de schuur van de ernaast gelegen boerderij).
Men vermoed dat het hier om een rituele offergave zou kunnen gaan.
Cois Geysen schrijft (Blz.137-138) dat hunebed D3 en D4 op een lokatie met een verhoogde radioactieve achtergrondstraling liggen; de waarden zijn bij deze hunebedden 290 Bq, terwijl deze in Nederland gemiddeld tussen de 35 en 50 Becquerel ligt. De achtergrondstraling van 290 Bq bij het hunebed lijkt hoog, doch dat valt erg mee; in het menselijk lichaam is deze normaal gesproken 120 Bq per kilogram!
 (Bronnen: Clerinx Blz.186, 204Geysen Blz.137-138v.Ginkel/Jager/v.d.Sanden Blz.140-143, 165-166v.d.Sanden Blz.28-29Westmaas Blz.24-15AchtergrondstralingHunebedden.nlhunebeddeninfo.nlHunebedNieuwscafe.nlMainzerbeobachter.comRijksmonumenten.nl  en  Wikipedia: D3 en D4).



Krachtplaats
Dinsdag 12 April 2022 heb ik deze hunebedden in Midlaren bezocht. Ik was er bijna voorbij gefietst aanzien de hunebedden tussen twee boerderijtjes liggen en te bereiken zijn door middel van een smal wandelpaadje tussen deze boerderijtjes. Het eerste hunebed dat je tegenkomt is D4 en achteraan ligt hunebed D3. Niet alleen de hunebedden waren indrukwekkend, de bomen die hier staan evenzeer.
Nadat ik rondgelopen had en foto's had gemaakt, was ik benieuwd naar wat de wichelroede zou doen. Ik kreeg de sterkste reactie bij het achterste hunebed (D3) bij het zijportaal, of was het de eik die daar stond? Deze grillige eik stond pal tegen de steen van de zij ingang van het hunebed. Deze boom stond samen met het zijnportaal op dit krachtcentrum en was voor mij daarmee tevens een Heilige Eik op een krachtcentrum.
Ook bij de zij ingang van hunebed D4 reageerde de wichelroede, doch het sterkste krachtcentrum lag toch bij de Eik tegen het zijportaal van hunebed D3 aan. Je zit hier geheel uit zicht en beschut zodat je rustig een ritueel en een meditatie kan doen.

Martin Roek